Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu’nun (TBHKDF) 6. Olağan Genel Kurulu, Çakmaklı Bosna Hersek Kültür ve Dayanışma Derneği’nin ev sahipliğinde Aliağa’da toplandı. Türkiye’nin dört bir yanındaki Boşnak derneklerinin yönetici ve üyelerini bir araya getiren genel kurulda federasyonun yönetim, denetim, disiplin ve danışma kurulları belirlendi.
Aliağa Belediyesi Çok Amaçlı Sosyal Tesisleri’nde yapılan TBHKDF Genel Kurulu’na Aliağa Kaymakamı Bayram Yılmaz, Aliağa Belediye Başkan Yardımcısı Mehmedali Özkurt ve Aliağa İlçe Jandarma Komutanı Yzb. Volkan Gürler, İlçe Emniyet Müdürü Hasan Tuğan konuk oldu. Bosna Hersek Büyükelçiliği Müsteşarı Alija Muminoviç, Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Kurucusu ve Onursal Başkanı Kemal Baysak, Dünya Bosna Hersek Göçmenler Birliği Başkanı Hasan Şehoviç ile sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin temsilcileri genel kurula katılanlar arasında yer aldı.
Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Ahmet Utaş, genel kurula katılımın yüksek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İki yıllık süre içinde gerek Türkiye’de, gerekse Bosna Hersek’te gerçekleştirdikleri etkinliklere ilişkin bilgi sunan Utaş, görev süresince yaptıkları çalışmalarda kendisine destek veren, başta Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak olmak üzere, federasyon üyesi dernek başkanlarına ve çalışma arkadaşlarına teşekkür etti.
Genel kurul divan başkanlığına getirilen Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu, TBHKDF Kurucusu ve Onursal Başkanı Baysak da Türkiye’de yaşayan Boşnaklar’ın birlik ve beraberlik tablosunu Aliağa’da görmekten büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Türkiye ile Bosna Hersek ve Balkan coğrafyasındaki ülkelerle her alanda işbirliğinin geliştirilmesi için çaba harcadıklarını belirten Ahmet Kemal Baysak, iki yıllık görev süresince başarılı hizmetler veren TBHKDF Başkanı Ahmet Utaş’ı kutladı.
Aliağa Kaymakamı Bayram Yılmaz, Bosna Hersek’i ziyaret ettiğini ve gördüğü yerlerden ve Osmanlı mirası tarihi mekanlardan etkilendiğini belirtti. Bosna Hersek’te 1992 yılında başlayan savaş sırasında büyük acılar yaşandığına dikkat çeken Yılmaz, “1992 – 1995 yılları arasında, savaş sırasında ülkemizde bugünkü gibi güçlü bir siyasi irade olsaydı, Bosna Hersek’te her şey başka türlü olabilirdi” dedi.
Dünya Bosna Hersek Göçmenleri Birliği Başkanı Hasan Şehoviç, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu’nun üyesi olduğu birliğin 23 ülkedeki birlik ve federasyonların çatı örgütü olduğunu hatırlattı. Savaşın Bosna Hersek sanayisine ve ekonomisine ağır hasar verdiğini, yüzde 40’ları bulan işsizliğin ülke ekonomisinin en önemli sorunu olduğunu anlatan Şehoviç, birliğin diyasporaya yatırımlar yoluyla destek çağrısını yineledi.
Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Kurulu’nda seçimlere tek listeyle gidildi. TBHKDF Yönetim Kurulu, Çakmaklı Bosna Hersek Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Zekai Erşan’ın başkanlığında Ahmet Kemal Baysak, Ahmet Utaş, Cemal Şenel, Nejat Öztürk, Alaattin Akgül, Behiye Çark, Erhan Yılmaz, Muharrem Baysak, Necmi Ocak, Hasan Yavuz, Yüksel Mergen, Kenan Gündem, Fatma Kiminsu, İsmail Demirok, Fehim Didin, Hayrettin Altınbaşak, Süleymen Eruzunlar, Neccar Er, Hikmet Ay, Mehmet Fatih Demir, İsmet Çalışkan, Emrah Özsan, Ergün Erkap, Cengiz Coşkun, Nurettin Çam, Kasım Gül, Salih Hacıoğlu, Mehmet Başdar, Rıdvan Kaleali, Nurettin Alkan, Mustafa Celep ve Mustafa Ekrem Yavuz’dan oluştu.
Müjdat Kuzu, Mehmet Sönmez, Nur Banu Öztaş, Kenan Berk, Ramis Bilgiç TBHKDF Denetim Kurulu’nu, Nail Akbaba, Fatih Özdemir, Ali İhsan Akkanat, Ömer Barış, Beşir Çam da TBHKDF Disiplin Kurulu’nu oluşturdu. Genel kurulda Mustafa Celep başkanlığında Danışma Kurulu da belirlendi.