Antalya Belediyesi tarafindan düzenlenen 47. Antalya Film Festivali’ne Nemenja (eski adı Emir) Kusturica’nın jüri üyesi olarak davet edilmesini kınıyoruz. Çünkü;
Boşnaklara soykırım uygulandığı uluslararası hukuk tarafından kabul edilmiştir.
Birleşmiş Milletler ve Lahey Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, Srebrenica’yı 2004 yılında soykırım olarak kabul etti. Uluslararası hukuk tarafından Bosna Savaşı sırasında Boşnaklar’a karşı insanlık suçları işlendiği tescillenmiş oldu. Savaş sırasında bir çok şehirde toplu katliam ve tecavüz suçları işlendi. Aradan 15 sene geçmiş olmasına rağmen hala toplu mezarlar bulunuyor.
Nemenja (Emir) Kusturica insanlık suçları işleyenlerin yakın dostu olmuş ve onlara destek vermiştir. Bosna Savaşı sırasında ırzına geçilen Boşnak kadınlara hitaben “Meseleyi lüzumundan fazla abartıyorsunuz” demiştir. 250 bin insanın hayatına mal olan soykırımın çözümü olarak “500 yıl önce zaten hepimiz Sırp’tık, yeniden Sırp ve Hıristiyan olalım, olsun bitsin” önerisini getirmiştir. Bir çok kere “Boşnak bir anne-babadan doğdum, fakat kendimi kültürel açıdan Sırplara daha yakın hissediyorum” açıklamasını yapmıştır.
Temmuz 1995’de yalnızca iki gün içinde 10 bin Müslüman erkeğin şehit edildiği Srebrenica katliamının kurbanlarını anmak üzere o tarihten beri düzenlenen hiç bir törene katılmamıştır. Buna karşın aşırı milliyetçi Çetnik Sırp milis kuvvetleri komutanı Arkan, yanı sıra da Lahey Savaş Suçları Mahkemesi’nce yargılanırken hapiste ölen Sırbistan Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç ile çok yakın dost olmuş onlara destek vermiştir. Meşhur “Underground” filminin galasına bu savaş suçlusu dostunu da davet etmiştir.
Tüm dünyada yaşayan Boşnaklar bu duruma çok üzülmektedir.
Boşnaklar için Türkiye’yi çok sevmekte ve kardeş ülke olarak görmektedir. İki halk arasında tarihten gelen kardeşlik ve din bağı mevcuttur. Sanatçı duyarlılığı olan insanlar güçsüzün, yanında haksızlığın karşısında olmalıdır. “Ben sadece onun sanatçı yönü ile ilgilenirim”, “siyasi yönü beni ilgilendirmez” tarzı söylemler ve düşünceler bu üzüntüyü daha da arttırmaktadır. Bu bir siyasi duruş olarak kabul edilemez.
İnsanlık suçunu, soykırımı bütün dünya kabul etmişken, bu suçu işleyenlere destek veren bir insan, yaptığı filmler ne kadar beğenilirse beğenilsin, iyi bir insan olarak kabul edilemez. Jüri üyesi olarak onore edilemez. Türkiye’de, Bosna Hersek’te ve Dünya’nın birçok ülkesinde yaşayan Boşnaklar’ı üzme hakkını da kimseye vermez. Antalya Belediyesi’nin, dikkatli bir inceleme yapmadan verdiği bu yanlış karardan, vakit geçirmeden döneceğini ümit ediyoruz.
Saygılarımızla…
Cemal ŞENEL
Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu
Yönetim Kurulu Başkanı