Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak, Bosna Hersek’in Ilijas kentindeki “Zlatne Ruke” (Altın Eller) Kadın Derneği’ni ziyaret etti. Eşini, çocuğunu veya yakın akrabasını savaşta kaybeden, “savaş mağduru” kadınların acılarını paylaşan Baysak, onları çatısı altında toplayan derneğe her türlü katkıyı vermeyi sürdüreceklerini söyledi.
Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak, bir dizi ziyaret için gittiği ülkenin Ilijas kentinde Belediye Başkanı Nusret Masiç’i makamında ziyaret ederek görüştü. Masiç, Bosna Hersek kökenli Türk siyaset insanı ve işadamı Baysak’ı ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti.
Ahmet Kemal Baysak’a Bosna Hersek için yaptıklarından ötürü, teşekkürün ifadesi olarak fahri konsolosluk verildiğini anımsatan Nusret Masiç, “örnek insan” diye tanımladığı Baysak’a kentin ekonomik, sosyal durumu ve belediyenin çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Masiç, bölgede etkin olan tarım ve turizm, ağaç işleri ve metalürji sektörünün gelişimi için Türk işadamlarıyla işbirliği olanaklarının araştırılacağını, bu konuda destek beklediklerini dile getirdi.
Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak, Türkiye’den işadamlarının Iliyaj’ı ziyaret ederek bölgedeki sektörlerle ekonomik işbirliği yapılmasını sağlamaya çalışacaklarını söyledi. Baysak, eğitim ve kültür alanında kurulacak ilişkilerle başlayacak işbirliğinin sosyal ve ekonomik alan başta olmak üzere öteki ilişkilerin de başlangıcı olacağını belirtti.
Ziyaretin anısına birbirlerine çeşitli armağanlar veren Masiç ve Baysak, daha sonra birlikte savaş mağduru kadınları çatısı altında toplayan “Zlatne Ruke” (Altın Eller) Kadın Derneği’ni ziyaret etti. Altın Eller Kadın Derneği Başkanı Sedika Duraçak, geçen yıl Ekim ayında, 60 üyeleriyle birlikte, İzmir’de ziyaret ettikleri ve büyük konukseverlik gösteren Ahmet Kemal Baysak’ı derneklerinde ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.
Kimi dernek üyeleri, konuklarını geleneksel giysileriyle karşılarken, dernek merkezinin girişine yaptırılan, Ahmet Kemal Baysak’ın granit üzerine işli fotoğrafının yer aldığı, “Büyük adama büyük teşekkür” yazılı plaket sürpriz oldu. Dernek Başkanı Duraçak, derneğe katkılarından dolayı Baysak’a duydukları minnettarlığı bu plaketle anlatmak istediklerini dile getirdi.
Derneğin temel amacının yaşam koşullarını iyileştirmek için kültür ve eğitim projelerini yaşama geçirmek olduğunu kaydeden Sedika Duraçak, savaş mağduru kadınların dernekte geleneksel el sanatlarıyla uğraştıklarını, bir yandan yaptıkları ürünleri satarak gelir sağladıklarını anlattı. Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Baysak, kendi ürettikleri, geleneksel özellikli, el yapımı armağanlar sunan savaş mağduru kadınların acılarını paylaştı.
Dernek çatısı altında buluşan kadınların savaş sırasında büyük acılar yaşadığını, eşleri, oğulları, yakınları toplanıp götürüldüğünü, pek çoğunun katledildiğini anlatan Baysak, “Aradan 15 yıl geçmesine rağmen hala haber alınamayanlar var. Ne yazık ki savaş mağduru birçok kadın şu ana kadar eşinden oğullarından hiç bir haber almış değil” dedi. Ahmet Kemal Baysak, çok önemli bir görev gören Altın Eller Kadın Derneği’ne her türlü katkıyı vermeye hazır olduğunu, acılarıyla baş etmeye çalışan savaş mağduru kadınların her zaman yanlarında olacağını tekrarladı.
Bosna Hersek Fahri Konsolosu Baysak ve Altın Eller Kadın Derneği yöneticileri, ziyaret anısına birbirlerine çeşitli armağanlar vererek teşekkür etti.