Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu’nun (TBHKDF) 7. Olağan Genel Kurulu’na ev sahipliği yapan Biga Bosna Hersek Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin merkezi ve bahçesindeki Atatürk büstü törenle hizmete girdi. Biga’nın Kalafat köyündeki eski ilkokul binasının restore edilmesiyle kazandırılan dernek merkezinin açılış törenine Biga Belediye Başkanı İsmail Işık ve belediye meclisi üyeleri, Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak, TBHKDF Yönetim Kurulu Başkanı Zekai Erşan, Biga Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Eşref Temiz, Biga Ticaret ve Sanayi Odası Şadan Doğan ve yönetim kurulu üyeleri, Biga Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İbrahim Mutur ve yönetim kurulu üyeleri, Dünya Bosna Hersek Göçmenleri Birliği (SSDBiH – Svjetski Savez Dijaspore Bosne i Hercegovine) Başkanı Hasan Şehoviç, genel kurula katılmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından gelen Boşnak derneklerinin yönetici ve üyeleri katıldı.
Dernek merkezinin ve Atatürk büstünün açılışı nedeniyle düzenlenen törende konuşan Biga Bosna Hersek Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ergün Erkap, Türkiye’nin en çok köyüne sahip ilçelerinden biri olan Biga’da 108 köy bulunduğunu, bu köyler içinde Kalafat’ın tek Boşnak köyü olduğunu söyledi. Biga’ya ilk göçlerin 1878 yılında, 93 harbi sırasında Bosna’nın Krajina bölgesinden gerçekleştiğini anlatan Erkap, 2006 yılında kurdukları dernekle 2003 yılında kurulan federasyona katıldıklarını hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu süre zarfında kültürel anlamda zenginliğimizi yaşatmak için elimizden geldiğince mücadele ettik. İlçemizde güzel işler yapmaya, birlikte hareket etme kültürünü geliştirmeye ve kültürel zenginliğimizi yaşatmaya devam ediyoruz. Dernekçilik faaliyetlerini çok önemsiyorum. Şunu da açıkça belirtmek isterim ki, ülkemizdeki farklı kültürlerin bir araya gelmesiyle oluşan mozaik yapıyı da çok önemsiyorum.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde kurulan ül kemizde 94 yıldır farklı kültürler bir arada ve huzur içinde yaşamaktadır. Bunca yıllık yaşattığımız bu birliktelik kültürü son zamanlarda yıpratıldı. Bir arada olmanın önemini unutmaya başladık. Bugün Biga’dan ülkemize barış ve bir arada yaşama kültürünün önemini hatırlatan mesajlar çıkacağına eminim.
Genel kurulda federasyonun yeni yönetim, denetim ve disiplin kurullarıyla danışma kurulu üyeleri de belirlenecek. TBHKDF Yönetim Kurulu Başkanı Zekai Erşan, iki yıldan bu yana sürdürdüğü görevi Biga Bosna Hersek Kültür ve Yardımlaşma Derneği Önceki Dönem Başkanı Eşref Temiz’e devredecek. Zekai Erşan başkanımıza ve yönetimine hizmetlerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Eşref Temiz ağabeyimizin başkanlığında federasyonumuzun başarılı işler imza atacağına eminim.
Derneğimize verdiği desteklerden dolayı Biga Belediye Başkanımız İsmail Işık’a çok teşekkür etmek istiyorum. Eski okul binasını derneğimize kazandırdık. Bundan sonra boyasından zemin düzenlemesine ve çevre düzenlemesine kadar başkanımız bizlere çok destek oldu. Derneğimizin hizmet binasını yenileyerek derneğimize kazandıran belediye başkanımız Atatürk büstünü de hediye ederek bize destek oldu. Yerel yönetimlerin sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte hareket etmesi, ülkemizde görmeyi özlediğimiz görüntülerden.
Bu vesileyle açılışını gerçekleştireceğimiz dernek binamızın ve önündeki Atatürk büstünün ve federasyonumuzun genel kurulunun hayırlı olmasını diliyor, teşekkürlerimi sunuyorum.”
Erkap’ın manzum seslenişi
Biga Bosna Hersek Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ergün Erkap, törene katılanlara seslenişini şöyle tamamladı:
Hacet var mı başka lafa? Boşnağın yüzü ak, alnı pak…
Anamız bizi Kadir gecesi doğurdu, vatana olsun hayırlı evlat diye,
Vatanımız Türkiye…
Yerdik mısır unundan kaçamağı (purayı) ve tarhanayı, sütü (vemkayı)…
Ninemiz görmeden alırdık sacın altından Boşnak böreğini…
Maykaya sorardık “imali pita?”, o derdi “ima matko ima sopa?”…
Eskiden ninelerimiz, dedelerimiz ne de güzel muhabbet ederlerdi.
Herkes keserdi kurbanını, dağıtırdı konu komşuya, fakire fukaraya…
Davulcu patlatıncaya kadar çalardı davulunu, 30 kişi birden oynardı…
Boşnak halayını herkes severdi, çiftetelliyi…
Kızların ismimleri çok güzeldi: Cula, Dila, Fadila, Emina, Lutfiya, Lamiya, Safiya, Kisa, Hanifa, Katifa…
Erkeklerin isimleri de güzeldi: Haso, Huso, Avdo, Ahmo, Meho, Ramo, Cayko…
Gelinlere, kadınlara kocaların lakaplarıyla seslenirlerdi.
Gelinler kaynanalarına “mayko”, kaynatalarına “babo” derlerdi.
Çocuğuz, toplanırdık her gün bir evde…
Yapardı Hayriye Yenge gödek (uştipak)…
O kadar taksim ederdi ki bize hiçbirimize eksik vermezdi, unutamam…
Boşnak sever yemeyi, içmeyi, havayı,
Zengin düğünlerinde çekerdik yeni rakıyı,
Fakir düğünlerinde dua ederdik…
Açıldı şimdi düğün salonları, unuttuk eski adetleri…
Boşnaklığımla övünüyorum, Türklüğümle gurur duyuyorum.
Boşnaklardan vatan haini çıkmaz.
Atatürk’ü rahmetle saygıyla anıyorum, eserlerine sahip çıkılması için dua ediyorum.
Ne mutlu Türküm diyene…
Eski ismi Bosna, şimdiki ismi Kalafat köyünden Ergün Erkap Elkasoviç