İzmir’in Urla ilçesine bağlı Nohutalan köyünde Urla Belediyesi’nin desteğiyle “1. Nohutalan Kavun Festivali” düzenlenecek. İzmir ilindeki üç Boşnak köyünden biri olan Nohutalan’daki festival, 31 Ağustos 2014 Pazar günü köy meydanında gerçekleştirilecek.
“1. Nohutalan Kavun Festivali” kapsamında konuklara geleneksel Boşnak böreği ve ayran ikram edilecek. Nohutalanlı üreticiler arasında “En iyi kavun yarışması” düzenlenecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi Pop Orkestrası’nın vereceği konserle renklenecek festivalde Urla Belediyesi Halk Eğitim Merkezi halk oyunları ekibi de gösteri yapacak.
“1. Nohutalan Kavun Festivali”, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu üyesi derneklerle ülke genelindeki Boşnaklar’ı bir araya getirecek. Nohutalan Muhtarı Nuran Eroğlu, tüm İzmirliler’i adını köylerinde üretilen kokusu ve lezzetiyle ünlü kavundan alan festivale katılmaya çağırdı.
Nohutalan’a ilişkin…
1940 yılında kurulan Nohutalan, henüz 74 yaşında bir Boşnak köyü. İzmir’e 67 kilometre, Urla’ya 29 kilometre, Çeşme’ye 20 kilometre uzaklıktaki Nohutalan, Kemalpaşa ilçesine bağlı Halilbeyli, Aliağa ilçesine bağlı Çakmaklı ile birlikte İzmir’deki üç Boşnak köyünden biri.
Nohutalan’ın köy tüzel kişiliği 6360 sayılı yasa uyarınca, 30 Mart 2014 günü yapılan mahalli idareler seçimiyle son bularak mahalleye dönüştü. 35 haneli Nohutalan’da 73’ü kadın 77’si erkek 150 kişi yaşıyor.
Geçimin tarım ve hayvancılıkla sağlandığı köyde nohut ve kavunun yanı sıra sebze, meyve ve zeytincilik yapılıyor. Büyük – küçük baş hayvancılık da yapılan Nohutalan’da köylünün kendi ihtiyacını görecek kadar süt üretiliyor. 40 dönüm alanda nohut ekiliyor ve 3 ton kadar ürün elde ediliyor.
Kokulu ve lezzetli kavunuyla ünlü köyde ya da Nohutalan Mahallesi’nde, yılda yaklaşık 100 ton da kavun üretiliyor.300 dekarlık alanda zeytin, 34 dekarlık alanda şaraplık üzüm yetiştiren köyün, yıllık arpa – buğday rekoltesi ise 50 ton dolayında.
Nohutalan, Batı Urla Köyleri Derneği (BUKOYDER) üyesi sekiz köyden biri. Nohutalan’dan başka Barbaros, Bırgı, Gülbahçe, Kadıovacık, Uzunkuyu, Zeytineli ve Zeytinler köylerinin üyesi olduğu derneğin temel hedeflerinden biri de slow food hareketini yaygınlaştırmak, hatta “Citta Slow” kentlerden biri olmak.